Novi Sad
18.10.2013.
06:33
Na današnji dan 1692. godine izaslanik cara Leopolda I, habzburški knez Kroj postavio je kamen temeljac sadašnje Petrovaradinske tvrđave.
  • Srba

    05.03.2014 15:30
    Ja sam cuo da u Futogu
    postoje dve osnovne skole, ti izgleda nisi isao ni u jednu. Procitaj prvo neku knjigu o nastanku Novog Sada i poznatim ljudima odande pa onda komentarisi. Grad je nastao na levoj obali Dunava jer sa desne strane pravoslavcima nije bilo dozvoljeno da se naseljavaju. Ma kome uopste da pricam. Ti nekom da prebacujes da je spreman da pljune, pogledaj prvo sebe. P.S. Cak i nisam iz NS.
  • Lele

    19.10.2013 17:54
    A conto Fjutoga
    Jeste, Futog je nastao pre Novog Sada , I ne vidim nikakav problem u tome , naprotiv , istina je da je prvo naselje upravo postalo od kupleraja I pijace ,ali problem je u tome sto su se neka naselja ipak izdigla sa tog nivoa a neka , na zalost I nisu bas.
    Vojvodjanin 800 god. Pozdrav
  • NN

    18.10.2013 20:14
    @Futožanin 8 generacija
    Nije fer komentar.

    Ne kazem da su novosadjani cvecke (a ko jeste?) ali bacanje blata tek tako (bez prave osnove) ne pomaze ti puno. Vise govori o tebi.

    Trgovce, kurve i fukare mozes uvek da nadjes bilo gde u svetu i u bilo koja vremena. Oni se, po prirodi svog posla, okupljaju na velike projekte.

    Zivim u inostranstvu i video sam nesto sveta. U SAD, se znalo kada kojim danima i u koje gradove su kauboji doterivali krda goveda na pijacu. Kurve su ih pratile po tim gradovima. Kada su bile zlatne groznice po raznoraznim gradovima u severnoj americi, opet su razno razni pratili one koji su kopali/ispirali zlato. Tako le Lewi napravio farmerice.
    Primera ima puno. I to je na neki nacin normalno.

    Nego bolje bre sredi da nam Culumov (ili slican) kupus opet stize u vankuver. To bi cenili. Radi ono sto znas.

    Pozdrav
  • Futožanin 8 generacija

    18.10.2013 11:43
    Da se razumemo samo
    Ubrzo posle početka gradnje, preko puta reke su se počeli okupljati razni trgovci, prevaranti, kurve i fukare kako bi opsluživali majstore i vojsku. Zatim su formirali naselje a danas potomci prvonaseljenih, nazivajući se starim novosađanima, kude neke druge dođoše. E to je istorija grada preko puta petrovaradinske tvrđave. Grad koji bi da konkuriše za prestonicu kulture ne može da se pohvali nijednim kompozitorom, nijednim piscem, nijednim pesnikom, nijednim slikarom,.... Pa kako bi i mogli kad je jasno od koga su potekli. Al kad treba po drugom da se pljune tu su prvi.
    Ajd uzdravlje i pozdrav sa zapada iz Futoga.
  • 18.10.2013 11:19
    respekt
    Svaka vam cast za ovaj tekst! Skroz ste novosadski.
  • -

    18.10.2013 09:25
    -
    i jos uvek ruse
  • -

    18.10.2013 08:23
    -
    e bas ste lepo obelezili ovaj dan
  • 18.10.2013 07:29
    Posle prvog svetskog rata nova vlast je, iako nije bilo nikakvih rušenja, bila namerila da staru tvrđavu sruši i izgradi "lepšu i stariju" na istom mestu ali ju je u toj nakani sprečio, kao što se u ovom napisu tvrdi, pukovnik Dragoš Đelošević, vizionar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna